شاید پرتعدادترین سلاح پدافند هوایی کوتاه برد در کشورمان توپ 23 میلیمتری دو لوله معروف ZU-23-2 روسی باشد که سابقه حضور آن در ایران بسیار طولانی است. در دوران جنگ تحمیلی 8 ساله عراق علیه کشورمان، علاوه بر استفاده دو طرف از آن از خطوط مقدم تا اهداف موجود در عمق خاک خود، نیروهای بعثی حتی برای انهدام اهداف سطحی از آن استفاده میکردند و رزمندگان اسلام علاوه بر استقرار این سلاح بر روی نفربرها و قایقها با به کار گیری آن روی نفتکشها سعی در دفاع از آنها داشتند.
پس از جنگ تحمیلی و تولید این سلاح که برد آن 2 تا 2.5 کیلومتر میرسد در وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح علاوه بر استفاده به صورت ثابت، بر روی خودروهای تاکتیکی، کامیون و نفربرها (براق، بی-تی-آر) نیز نصب شده است. در شناورهای نیروهای دریایی نیز نمونههای یک و دو لوله از این توپ به کار گرفته شده است.
ساخت نمونه تک لوله از این سلاح که به نمونه دریایی معروف شد و نصب آن روی برخی قایقهای تندرو یکی از زمینههای افزایش استفاده از این توپ بود که با به کار گیری فولاد دریایی ضد خوردگی ممکن شده است. این نمونه با هدف کاهش وزن ناشی از حذف یک لوله و متعلقات آن و قابلیت نصب بر روی شناورهای سبک وزن و همچنین ایفای نقشی مانند توپهای 20 میلیمتری تک لوله اورلیکن که روی برخی ناوهای نیروی دریایی وجود دارد توسعه داده شد.
در سالهای گذشته علاوه بر مشاهده این سلاح در ترکیب های جدید، ارتقاءهای متعددی نیز در زمینه سامانههای هدفگیری و کنترل آن اجرا شده است. در این گزارش به مرور برخی از این فعالیتها خصوصاً نمونه جدید با نام عاصفه که توسط نیروی زمینی سپاه توسعه داده شده میپردازیم.
استفاده از دوربین برای هدفگیری و سامانه کنترل از راه دور، به کار گیری الکتروموتور ویا سرووموتور برای ایجاد حرکت در توپ و حذف خدمه یکی از این بهینهسازیها است که در تصویر فوق نمایش داده شده. کنترل از راه دور، مشکلات ناشی از بیدقتی یا خستگی خدمه در هدفگیری را بر طرف کرده و امکان تغییر سریع در انتخاب هدف را فراهم میکند ضمن اینکه محافظت بیشتری نیز از نفرات به عمل میآید.
همچنین به کمک چنین سامانههایی امکان استقرار سلاح در نقاط دور از دسترس و کمینگاه ها بدون نیاز به حضور خدمه و برای مدتهای زیاد است. نمونههایی از این نوع بهسازی نیز روی توپهای 23 میلیمتری نصب شده روی نفربرهای زرهی نمایش داده شده است که ضمن مزیتهای فوق، عامل تحرک را نیز به سامانه اضافه میکند. در نتیجه این نفربرها میتوانند اجرای آتش مؤثرتری در دفاع از نیروهای زمینی داشته باشند.
گفتنی است نیروهای عراقی در جریان حمله آمریکا به این کشور تنها با اتکا به سامانههای هدفگیری معمولی موجود روی توپهای 23 میلیمتری موفق به سرنگونی تعدادی از موشکهای کروز شدند بنا بر این با اجرای بهسازیهای فوق، این سلاح کارایی بسیار بیشتری خواهد یافت.
برای روشنتر شدن تأثیر این گونه بهسازیها میتوان به نمونه بهسازی شده توسط روسیه اشاره نمود که شامل افزودن دوربینهای دید در روز و شب و هوای نامساعد، مسافتیاب لیزری و سامانه کنترل و پردازشگر دیجیتال بوده، تنها با یک نفر کاربری شده و احتمال اصابت گلوله در آن از حدود 7% به 30% رسیده است. بنا بر این با توجه به نواخت تیر عملی توپ دو لوله که دستکم 400 گلوله بر دقیقه معادل 6 تا 7 گلوله بر ثانیه است در یک شلیک 5 ثانیهای، توپ معمولی تنها 2 تا 3 گلوله را به هدف زده ولی از توپ بهسازی شده 10 گلوله مرگبار به هدف اصابت خواهد کرد.
نمونهای دیگر از فعالیتهای انجام شده بر مبنای این نوع توپ در ایران، ساخت سامانه پدافند هوایی کوتاه برد مصباح-1 است. سلاح اصلی این سامانه توپ 8 لوله 23 میلیمتری است که از ترکیب 4 قبضه توپ 2 لوله حاصل شده و برای آشکارسازی و ردیابی هدف از یک رادار سه بعدی و سامانه الکترواپتیکی دارای دوربینهای دید در روز، دوربین دید در شب یا حرارتی و مسافتیاب لیزری استفاده میشود.
سامانههای اپتیکی باعث تضمین ادامه کار سامانه در شرایط جنگ الکترونیک و بروز مشکلات برای رادار شده و در هوای نامساعد و دید کم نیز میتوانند در صورت بهرهگیری از سامانه فروسرخ به هدفگیری دقیق سلاح کمک کنند.
این سامانه با ترکیب خاص سلاح خود سطحی از آتش را به تعداد دستکم 26 تا 27 گلوله بر ثانیه با فرض نرخ آتش 400 گلوله بر دقیقه برای هر واحد دو لوله- تا 66 گلوله بر ثانیه با نواخت تیر نهایی سلاح در برابر هدف قرار میدهد که ضمن مزیت ایجاد شده توسط حجم آتش و دشوار نمودن فرار اهداف مانور دهنده، هدفگیری دقیق با رادار و سامانههای کمکی به افزایش احتمال اصابت به میزان بسیار بالایی منجر خواهد شد.
در این زمینه باید اشاره کرد بهسازی سامانه پدافند هوایی شیلکای روسی که متشکل از 4 توپ تک لوله 23 میلیمتری و رادار برای هدفگیری است، منجر به افزایش احتمال اصابت از حدود 12% به 60% شده که میزان بسیار قابل توجهی است. در این بهسازی، رادار، سامانه کنترل آتش و پردازشگرها ارتقاء یافتند، در حالی که این قابلیتها در سامانه مصباح-1 از ابتدا قرار داده شده است.
به گزارش مشرق، دو گونه از آخرین بهسازیهای توپ 23 میلیمتری در ایران شامل بهسازی حرکت توپ «کنترل از راه دور شده» دو لوله و نیز توسعه یک نمونه سه لوله چرخان مشابه طرح گتلینگ است. این نمونه که از آن با نام «عاصفه» یاد میشود توانمندی بالایی در هدف قرار دادن اهداف سریع مانند موشکهای کروز و ایجاد یک لایه دفاع آخر قابل اطمینان دارد.
پیش از این در معرفی سلاح اخگر به تاریخچه و قابلیتهای طرح گتلینگ اشاره کرده بودیم. به طور کلی این سلاحها امکان اجرای شلیک پرحجم را آن هم برای مدت طولانیتر نسبت به توپ و تیربارهای تک لوله دارند زیرا اولاً سهم تعداد گلوله شلیک شده از هر لوله در آنها بسیار کمتر از یک سلاح تک لوله برای همان تعداد شلیک است و البته لولههای سلاح طرح گتلینگ در حین چرخش مقداری هم خنک میشوند.
در نتیجه بر خلاف توپ و تیربارهای معمولی که از شلیک با نرخ بالا در مدت طولانی به دلیل گرم شدن لوله عاجز هستند این سلاحهای چند لوله میتوانند بدون رسیدن به بیشینه حد تحمل حرارت لولهها برای مدت بیشتری با نرخ آتش بالا شلیک کنند.
همچنین سه عمل اصلی بارگذاری گلوله، اجرای آتش و تخلیه پوکه در آنها به طور همزمان در لولههای مختلف اجرا میشود یعنی در حالی که یکی از لولهها در حال شلیک است، لوله دیگر در حال بارگذاری بوده و لوله دیگری فرایند تخلیه را طی میکند. همین قابلیت در یک بازه زمانی مشخص منجر به شلیک تعداد بیشتری گلوله نسبت به سلاح تک لولهای نیز میشود زیرا در سلاح تک لوله، سه عمل فوق باید پشت سر هم اجرا شود.
این سلاحها حجم آتش چندین تیربار یا توپ با کالیبر مشابه را یکجا تولید میکنند همچنین میتوانند با بهرهگیری از قابلیت تغییر نرخ آتش خود و افزایش آن برای درگیر شدن با یک هدف سریع، احتمال اصابت در اولین سری شلیک را افزایش داده یا در مصرف مهمات برای انهدام اهدافی با سرعت کمتر یا اهداف ثابت صرفه جویی کنند.
مقایسه سلاحهایی با طرح گتلینگ با سامانهای مانند مصباح-1 از موضوع این گزارش فراتر است اما به طور کلی میتوان گفت سلاحی مانند عاصفه توانایی تمرکز آتش در یک خط را داشته ولی مصباح-1 با ایجاد یک صفحه آتش سعی در افزایش احتمال انهدام هدف دارد. سلاحهای طرح گتلینگ در صورت برخورداری از سامانههای هدفیابی و هدفگیری کارامد میتوانند با مصرف مهمات کمتر به انهدام هدف پرداخته و بلافاصله با هدف بعدی درگیر شوند.
بنا بر اطلاعات اعلام شده، توپ سه لوله چرخشی عاصفه میتواند با دو نواخت تیر 700 و 900 گلوله بر دقیقه شلیک کند. نزدیکترین نمونه ساخت خارج برای مقایسه با این توپ، نمونه 20 میلیمتری 3 لوله مورد استفاده در بالگرد کبرا است که دارای نرخ آتش 1500 گلوله بر دقیقه است. ممکن است نمونههای بعدی عاصفه به نواخت تیر بالاتری دست یابد که در این صورت کارایی آن بیشتر خواهد شد.
به گزارش مشرق، توپ عاصفه قابلیت چرخش 360 درجه در صفحه افقی و بین 15 درجه پائینتر از افق تا 45 درجه بالای افق در صفحه عمودی قابلیت حرکت دارد. احتمالاً این توپ نیز با سامانههای کنترل از راه دور به کار گرفته شده و تجهیزات الکترواپتیکی نیز یکی از سامانههای تأمین کننده اطلاعات لازم برای درگیری با اهداف است.
همچنین مانند توپهای 100 میلیمتری سامانه پدافند هوایی سعیر که به صورت شبکه با هم عمل میکنند، توپهای عاصفه نیز میتوانند با شبکهسازی برای افزایش حجم آتش و بهرهگیری از اطلاعات شبکه یکپارچه پدافند هوایی درگیری مؤثری با تعداد بالاتری از اهداف داشته باشند.
بهسازی سامانههایی مانند توپهای 23 میلیمتری و حتی به کار گیری ترکیبی موشکهای دوش پرتاب با آنها باعث افزایش چند برابری قابلیت این سلاح در برابر اهداف مختلف و در تمام ساعات شب و روز و شرایط جوی شده و با برقراری پوشش مناسب آسیبپذیری یگانهای زمینی را در برابر تهاجم هوایی دشمن به میزان محسوسی کمتر میکنند.
.: Weblog Themes By Pichak :.